Sokolarstvo nematerijalna kulturna baština UNESCO-a

Zbog dobrobiti koje imamo od sokolarstva i zbog duge tradicije koja datira vekovima u nazad, Lovački savez Srbije u saradnji sa sokolarskim društvom će raditi na projektu od nacionalnog značaja, da uvrstimo sokolarstvo (lov) u nematerijalnu kulturnu baštinu Srbije pod zaštitom UNESCO-a.

Svuda u svetu sokolarske tehnike su priznate kao najefikasniji način za rad sa pticama grabljivicama, rehabilitaciju, lečenje, obnavljane vrsta … Sokolarstvo je priznato od UNESCO-a kao svetska nematerijalna kulturna baština. Sokolari mogu mnogo doprineti u projektima za očuvanje ptica grabljivica, praćenje i slične aktivnosti koje se sprovode u cilju proučavanja i očuvanja ptica grabljivica i u edukaciji drugih ljudi o pticama grabljivicama . Korisna primena sokolarstva danas je višestrana . Naj poznatiji i najprimenjljiviji oblik takve primene je takozvana „BIOLOŠKA ZAŠTITA“. Ovaj vid primene sokolarstva podrazumeva zaštitu objekata, useva, otvorenih površina, poljoprivrednih parcela, sportskih objekata, aerodroma i svih drugih lokacija na kojima postoji problem prekomerne pojave ptica (najčešćegolubova , galebova , vrana…).

Danas je usled razvoja civilizacije i uništavanja prirodnih predatora i staništa za životinje došlo do pojave prenamnoženja nekih vrsta na određenim lokacijama . Biološka zaštita sokolarskim tehnikama podrazumeva uvođenje predatora na takva mesta i regulaciju broja jedinki prenamnozene vrste. Ovakav vid zaštite je potpuno ekološki, vrlo efikasan i krajnje neškodljiv po ljude i okolinu.

Bitno je reći da sama pojava predatora izaziva strah kod ostalih životinja i dovodi do vrlo efikasnog rasterivanja i rešavanja problema prenamnoženosti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...