Očistimo smeće

Lepota naše države ogleda se u rekama, jezerima, planinama, šumama, pašnjacima, obalama koje su nažalost umesto po biljnim i životinjskim vrstama prepoznatljive po smeću.

Prizor koji šaljemo u svet je jako loš, a svest nas, ljudi, još uvek nedovoljno proširena da može da sagleda širu sliku.

Krenimo malim koracima. Pre nego što za sobom u prirodi ostavite otpad treba da znate pojedine podatke. Plastičnoj kesi je potrebno 50-200 godina da se razloži, pojedinim plastičnim predmetima čak i do 1.000 godina, aluminijumu 200 (određenim metalima i milioni godina), staklu i preko 1.000.000 godina.

Organskom otpadu,papiru,kožnim predmetima je potrebno mnogo manje,ali njima takođe nije mesto pored reke ili u šumi.

Neke stvari se stiču navikom, zato se treba potruditi da nam navika postane i to da nakon ispaljenog metka čauru ubacimo u džep, da nakon ispijenog soka flašicu ponesemo sa sobom, papirnu maramicu, omot od čokoladice, foliju od sendviča, pa čak i žvakaću gumu(stotinak godina je potrebno za razgradnju).

S obzirom na to da već imamo veliki problem sa divljim deponijama,pa čak i legalnim deponijama koje ne ispunjavaju standarde, naš mali trud može mnogo doprineti.

Odnosite se prema prirodi kao prema svojoj kući, sa istim poštovanjem.

I kako volimo da citiramo narod koji živi u potpunom skladu sa prirodom,tako ćemo vas uz ovaj citat zamoliti da još jednom razmislite i naučite sebe i svoje najbliže koliko nam je zdrava okolina veliki blagoslov.

„Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je pozajmljena od vaše dece.“
Indijanska narodna poslovica

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...