LU „Golub“ – Veliko Gradište

Lovačko udruženje „Golub“ iz Velikog Gradišta  pripada Braničevskom lovnom okrugu i gazduje lovištem „Ramski rit“ ukupne površine 21.117 ha, od čega je 18.000 ha lovna površina.

Ovo Lovačko udruženje gazduje sa sledećom divljači: poljska jarebica, divlji zec, srneća divljač, divlja svinja, fazanska divljač, divlja patka, divlja guska i prepelica.

Lovne objekte, koji se nalaze u lovištu, čine 33 stabilnih čeka, 43 čeka na drvetu, 48 hranilišta za srneću divljač, 10 hranilišta za divlje svinje, 251 hranilišta za sitnu divljač, 85 solišta i 35 pojilišta.

Poseduje lovački dom u Velikom Gradištu, lovačke kuće u Sirakovu, Kurjaču, Majilovcu, Kumane, Kusiću i Ramu.

Lovačko udruženje „Golub“ ima 320 aktivnih članova, 15 članova lovačkog podmlatka i 5 lovkinja.

Stalno zaposleni u Lovačkom udruženju su jedan upravnik (5. SSS), jedan lovočuvar (3. SSS) i jedan tehnički sekretar (4. SSS).

Lovni turizam je blagom porastu u odnosu na prethodne godine, uglavnom su lovci turisti iz Italije. Najatraktivniji lov za goste je lov divljih gusaka i divljih pataka, kao i dresura pasa na terenima za obuku pasa u lovištu „Ramski rit“.

Lov pticama grabljivicama trenutno nije predviđen planom gazdovanja ovog lovačkog udruženja.

Aktuelne aktivnosti u Lovačkom udruženju „Golub“ Veliko Gradište:
Završena izgradnja kapitalne investicije u Velikom Gradištu, tj.izgradnje Lovačkog doma, ukupne korisne površine 560 kvm. U prizemlju se nalazi restoran, i upravna zgrada, a u okviru LD je i izgrađena hladnjača za obradu i čuvanje mesa divljači po najnovijim standardima. Na spratu se nalazi 4 apartmana i konferencijska sala ukupne površine 75 kvm, sa mokrim čvorom i čajnom kuhinjom. Sve snage su usmerene na razvoj turizma, i da se svi objekti dovedu u nivo konkurentnosti na domaćem turističkom tržištu, da se napravi jedinstvena ponuda za strane turiste, od dolaska u naše L.U.; smeštaja lovaca, smeštaja lovnih pasa, ishrane, i organizacije lova u potpunosti.

U ovom lovačkom udruženju postoje dve lovno-turističke manifestacije; „JEPURIJADA“ koja se održava u selu Topolovnik, održava se uvek zadnje subote u novembru mesecu, i ove 2019.godine biće 19. po redu. Spada u red manifestacija u kojima se ekipe takmiče u pripremanju gulaša od divljeg zeca. Reč „Jepur“ potiče od dijalkta reči lokalnog stanovništva, i znači „Zec“. Ova manifestacija je duži niz godina pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza Srbije, tako i da se nalazi u kalendaru manifestacija LSS-a.

Kroz širu turističku ponudu, u blizini lovišta se nalaze sledeće značajne kulturno istorijske znamenitosti: Srebrno jezero, Narodni muzej, srednjevekovna tvrđava Ram, manastir Nimnik (14. vek)…

Lovačko udruženje „Golub“

Dr Boška Vrebalova 3a

12220 Veliko Gradište

tel: 012/7662-172 

tel: 066/6662-172

e-mail: lugolubvg@gmail.com

 

21.117 ha
površina lovišta
320
članova
505
lovno-tehničkih objekata
3
zaposlena

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...